top of page

29 Років незалежності України. 27 років у SWIFT.

У 1993 році, через два роки після прийняття Декларації про незалежність, Україна приєдналася до мережі SWIFT. У цьому ж році в Україні було створено Систему Електронних Платежів (СЕП) Національним Банком України. СЕП заклала фундамент для національної грошової одиниці - гривні.


Україна стала повноправним членом світового фінансового товариства.


За 27 років зміна технологій призвела до значних змін у способах розрахунків. SWIFT перейшов від стандартизації та наскрізної обробки інформації, яка передається від банку до банку, до наскрізної обробки інформації від відправника до отримувача вартостей як у грошових платежах так і в цінних паперах. За ці роки обіг стандартизованих повідомлень за цінними паперами перевищив обіг повідомлень, який стосується платежів.


SWIFT та українська СЕП переходять на використання стандарту ISO 20022. Це дає можливості для розвитку нових платіжних інструментів та підвищенні конкурентності банківського ринку та ринку цінних паперів за рахунок використання обширних даних.


Розвиток ринку відбувається за рахунок більш активного залучення розробників фінансового програмного забезпечення та фінтех компаній до створення більш зручних та ефективних розрахункових інструментів.


Зручність використання фінансових інструментів повинна бути одночасно забезпечена з достатнім рівнем кіберзахисту та фінмоніторингу.


Асоціація УкрСВІФТ вітає всіх, хто стояв у витоків української гривні, створював український СЕП та включив українську фінансову спільноту до міжнародного кооперативу SWIFT.


Вітаємо всіх, хто розбудовує українську фінансову систему та докладає зусиль до включення України до світової фінансової системи та тих, хто відстоює незалежність та територіальну цілісність України на військовому та фінансовому фронтах.


З святом Незалежності!



20 переглядів0 коментарів
bottom of page