top of page

Цифрові Валюти Центральних Банків на SIBOS

SIBOS надав чудову можливість зустрітися наживо з колегами. SWIFT знову продемонстував досконалість, організувавши та підтримавши цю міжнародну конференцію на найвищому рівні.


Однією з тем, що обговорювалися на SIBOS, була CBDC (цифрова валюта центрального банку). Блокчейн відкрив масу можливостей для обміну банкнот та монет на електронні гроші.


CBDC дають більше можливостей для центральних банків для керування пропозицією грошей ніж використання резервування. Можливість більш точно керувати пропозицією грошей є дуже важливою для активного управління інфляцією в країні.


Виклики та можливості CBDC в Україні обговорили Юрій Власенко, UkrSWIFT, Андрій Поддерьогін та Володимир Нагорнюк з Національного банку України.


НБУ вивчає CBDC, як це роблять багато інших центральних банків світу.


Масштабованість все ще є проблемою для CBDC на основі блокчейна. Однак децентралізована головна книга забезпечує надійність та має свої переваги перед централізованими базами даних.


CBDC пропонують прямий вплив центрального банку на пропозицію грошей, а вартість обігу електронних грошей істотно менша, ніж обслуговування обороту фізичних паперів і монет.


Щоб вибрати конкретну форму CBDC, необхідно прийняти рішення. Чи повинен центральний банк застосувати централізований чи децентралізований підхід до емісії електронних грошей? Якщо обрано децентралізований підхід, то який тип консенсусу має бути та який тип створення та знищення електронних грошей слід прийняти.


Як показує український досвід, надмірна залежність від електроенергії може бути проблематичною за сучасного військового стану в Україні. З іншого боку, контроль за доступом до національної валюти значно спрощується, що є дуже важливим фоктором для використання електронної національної валюти саме під час військового стану. Тому, гібридні грошові системи країни, де національна валюта існує у вигляді банкнот та монет одночасно з національною валютою у формі CBDC, виглядають багатообіцяючими.


SWIFT проводить багато досліджень та розробок, щоб забезпечити рішення сумісності для CBDC різних країн, оскільки у світі існує багато фрагментованих підходів до створення та управління електронними грошима. Міжнародна стандартизація, яка забезпечить більш простий підхід до взаємодії національних грошових систем, є більш важливою, ніж будь-коли.


Варто пам’ятати, що міжнародна організація ISO зобов’язала за контрактом SWIFT забезпечувати підтримку двох міжнародних відкритих стандартів фінансових повідомлень: ISO 15022 для цінних паперів та ISO 20022 для всіх процесів фінансової індустрії.


Сподіваємося, що обговорення SIBOS відкриє шлях для швидкого розвитку та впровадження CBDC в Україні під контролем НБУ для вирішення проблем, з якими сьогодні стикаються українці.





47 переглядів0 коментарів
bottom of page